България и Турция започват проект за борба с нелегалната миграция

   България и Турция започват изпълнението на проект на стойност 1.7 млн. евро по съвместната програма за трансгранично сътрудничество, с който ще се повиши ефективността в ограничаване на нелегалната миграция. „В момента инвестираме в сигурността не само на трансграничния регион, но и на целия Европейски съюз. Целенасочено сме избрали чрез най-големия проект по програмата да финансираме най-приоритетните направления, да надградим съществуващите системи и да бъдем максимално подготвени в предотвратяване на незаконния трафик на хора“, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустойстовото Ангелина Бонева в Бургас при връчване на договора по проекта на Кирил Ценкин, заместник-министър на вътрешните работи. 

   Областната дирекция на МВР в Бургас е водещ партньор в проекта, в който участват още дирекциите в Ямбол и Хасково, както и турските области Одрин и Къркларели. Общата цел на инвестицията е да се повиши капацитетът на националните системи за противодействие на миграцията в трансграничния регион чрез подобряване на функционалните и оперативни възможности на различните служби в двете държави.

   За полицията в Бургас, Ямбол и Хасково се предвижда да се закупят общо 16 високопроходими специализирани автомобили, 5 микробуса и 2 пътнически автобуса. От турска страна средствата ще се инвестират в модерни устройства за проверка на документи на граничните пунктове, камери за полицейските патрули и високотехнологични системи за разпознаване на автомобилни номера. 

   За подобряване на подготовката на служителите се предвижда провеждането на специализирани обучения. Първата група от тях е насочена към повишаване на знанията по политиката на ЕС в областта миграцията и към придобиване на ключови умения в комуникация, управление на кризи и основни езикови умения. Втората група е от съвместни обучения между българските и турските служби за усъвършенстване на координацията, обмяната на опит и добри практики.

   На церемонията по връчването на договора за изпълнение на проекта присъстваха още генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун, областният управител на Бургас Пламен Янев, директорите на ОДМВР в Бургас и Хасково - Емил Павлов и Иван Русев, заместник-директорът на ОДМВР-Ямбол, Атанас Атанасов, заместник-областният управител на Къркларели Юсуф Гюлер и ръководителят на Управляващия орган на програмата Милен Обретенов.